Identiteitskaart Belg - verlies of diefstal - aanvraag nieuwe identiteitskaart

Het is belangrijk dat je je identiteitskaart laat blokkeren bij verlies of diefstal.

De chip van je elektronische identiteitskaart bevat een aantal persoonlijke gegevens, zoals je adres, naam, elektronische handtekening,...

Opgelet: Heb je niet de Belgische nationaliteit, klik hier.

Maak een afspraak voor een bezoek in het Huis van de Bruggeling of ga langs in één van de deelgemeentehuizen.

 

Procedure

Bij verlies of diefstal van je identiteitskaart meld je dit zo snel mogelijk in het Huis van de Bruggeling of in je deelgemeente) . Je krijgt dan een attest dat je identiteitskaart voorlopig vervangt.

Je kan ook telefonisch contact opnemen met docstop: 0080021232123. Je moet dan ook nog het attest van verlies gaan halen in het Huis van de Bruggeling of in je deelgemeentehuis.

Bij diefstal doe je ook aangifte bij de politie. Zij maken dan een proces-verbaal op van de diefstal.

Bij diefstal in het buitenland moet je aangifte doen in het land zelf. Terug in België moet je naar de politie te gaan met het attest van het buitenland.

Voor de aanvraag van een nieuwe identiteitskaart maak je een afspraak voor een bezoek in het Huis van de Bruggeling of ga je langs in je deelgemeentehuis.

Indien je aangifte doet van verlies of diefstal van jouw identiteitskaart wordt deze meteen geannuleerd. Dit wil zeggen, mocht je jouw identiteitskaart toch terugvinden, dan zal deze reeds geannuleerd zijn en zal je toch een nieuwe identiteitskaart moeten aanvragen.

Opgelet
Wie dringend een ID nodig heeft, kan deze ook sneller bekomen. Voor een spoedprocedure ID geldt 1 werkdag na de dag van aanvraag. Je kan ook een spoedprocedure ID aanvragen met afhaling te Brussel. Deze kan dan afgehaald worden de volgende werkdag na aanvraag.

Levertijd voor een spoedprocedure eID: bij aanvraag vóór 15u,1 dag later in het Huis van de Bruggeling.
Levertijd voor een spoedprocedure eID af te halen in Brussel: bij aanvraag vóór 15u de volgende werkdag na de aanvraag op het adres FOD Binnenlandse Zaken Koloniënstraat 11 – loket 10, open van maandag tot en met vrijdag van 08u30 tot 19u45 - op zaterdag van 08u30 tot 12u30- - tel. 02/518 21 31 

Meebrengen

Voor het aanvragen van een nieuwe identiteitskaart:

  • recente maximaal 6 maanden oud, gelijkende pasfoto met witte achtergrond, neutrale blik - recht in de camera - mond gesloten - formaat: 45 mm hoog, 35 mm breed; het hoofd minimum 31 mm en maximum 36 mm.

Indien er nog pasfoto's moeten genomen worden, hebben wij een pasfotocabine, ENKEL in het Huis van de Bruggeling, meld je 15 minuten aan voor je afspraak gezien het mogelijk is dat het apparaat defect is of reeds in gebruik is.

Bedrag

vernieuwen identiteitskaart:

  • bedrag voor normale procedure: 18,60 euro
  • bedrag voor spoedprocedure: 101,10 euro
  • bedrag voor spoedprocedure met afhaling in Brussel: 132,30 euro 

Regelgeving

Algemene Onderrichtingen

Deel deze pagina